“Voor iedereen een kans, een tweede kans en een achtste kans”

Geplaatst op 22 augustus 2024

Humanitas zorgt voor hulp aan mensen die in een kwetsbare periode van hun leven zitten. Nicole van Namen is oprichter en manager van Handen van Humanitas bij Stichting Humanitas Rotterdam: “Ondernemers en bedrijven die iets goed willen doen, kunnen bij mij terecht. Bel, app, mail, sms en chat me maar!” Of lees eerst even verder.

Wat is een kwetsbare periode? Nicole: “Denk aan je laatste levensfase, dementie, lichamelijke beperkingen, lastig structuur in je dag aan kan brengen, als je schulden hebt, eenzaam bent, worstelt met rouw of je geaardheid, net uit de gevangenis komt: er zijn zoveel momenten in een mensenleven dat je even extra hulp kunt gebruiken en daar is Stichting Humanitas voor. In Rotterdam en Rijnmond zijn we beschikbaar in 14 verpleeghuizen, op straat, bij de mensen thuis en op hulpverleningslocaties.”

Voor iedereen

Nicole: “Wij oordelen niet over de situatie waar iemand inzit en lossen alles op via de dialoog. Ik werk hier nu tien jaar en bedacht in 2018 dat de buitenwereld best beter mag zien wat wij doen. Ik geloof in integratie van kwetsbare en ‘gezonde’ mensen, en van de commerciële wereld met de zorg- en dienstverlening. Het kan eigenlijk niet anders: er is meer aandacht en meer geld nodig om op te lossen wat opgelost dient te worden. Het moet anders. En dat moeten we met elkaar doen.

Onze financiering komt van overheidsbronnen, zoals de WLZ, Zorgverzekeringswet, gemeentelijke subsidies en de WMO. Door de versobering van de zorg zijn extraatjes voor cliënten niet meer uit de indicaties te financieren. En de grote piek van de vergrijzing komt er nog aan. Er zijn nu al meer ouderen dan mensen die voor hen kunnen zorgen. Het moet echt anders…”

Hulp van ondernemers

Nicole: “Welzijn maakt je dag de moeite waard. Ik probeer sinds 2017 wat dingen uit die dat mogelijk maken. Zoals het Sekstival, dat enorm succesvol was. Dit event maakte issues bespreekbaar. Sociale professionals waren vertegenwoordigd, politie, sekswerkers… Het lukt ons niet dit structureel gefinancierd te krijgen, ondanks de behoefte en het succes. De Bijenkorfdag was ook een feestdag. Op maandagochtend om acht uur open voor alle klanten van Humanitas: de bedden reden we naar binnen. Koffie met gebak, bingo met prijzen, handmassages bij Rituals, iedereen voelde zich goed.

Het bedrijfsleven aanspreken is mijn rol. Ik hoor ondernemers die zeggen ‘ik heb het goed gedaan, mijn geld verdiend en nu wil ik wat terugdoen: waar kan ik me melden?’ In 2020 bestond Stichting Humanitas 75 jaar. Ik richtte de Club van 75 op en zocht 75 bedrijven op die ons en onze doelgroepen een warm hart toedragen. In maart ging toen de wereld op slot, en ook de verpleeghuizen. Dat was zwaar en druk. Twee jaar geleden legde ik mijn interne functie neer en ben sindsdien fulltime bezig met dit programma.

De Handen van Humanitas – handenvanhumanitas.nl – is een netwerk van bedrijven die ons en onze doelgroepen ondersteunen. Je kunt op verschillende manieren lid worden: contributie betalen, diensten of goederen doneren en een bijdrage leveren aan campagnes om lastige onderwerpen op een vriendelijke manier over het voetlicht te brengen.”

Bekende Rotterdammers

Ken je deze nog? Bekende namen als Bram Peper, Lee Towers, Sander Kramer, Michael Zeilaard, Roy Makaaij ‘tikte de bal door’. Tijdens de coronatijd werden ballen van de Ballentent gedoneerd aan iemand van een verpleeghuis: win-win, want De Ballentent (haven, aan de Parkkade) bleef overeind en de verpleeghuizen waren blij. Het jaar erop herhaalde we deze stunt, die voor enorm veel exposure zorgde, met oliebollen. Ook dat is Stichting Humanitas!

Dus kleine moeite, groot plezier: bezoek de website en word ook lid.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: