Ontzorgen zit OAMKB Drechtsteden in het DNA

Geplaatst op 17 oktober 2024

Eigenlijk dekt de term ‘accountantskantoor’ de lading niet voor OAMKB Drechtsteden. Deze dienstverlener is voor veel ondernemers een onmisbare partner geworden in het realiseren van ambities. Maatwerk is hier de norm, op een manier die desgewenst dag en nacht actueel inzicht geeft in de prestaties van je bedrijf. Cor Stapel staat aan het roer van een team van gedreven vakmensen dat verder kijkt dan alleen de cijfers.

Onder de relaties die via OAMKB Drechtsteden hun accountancy laten verzorgen, bevinden zich opvallend veel groeiers. Wie namelijk stuurt op inzichtelijke en altijd actuele cijfers, kan snel gerichte beslissingen nemen. Directeur Cor Stapel noemt als voorbeeld een horecabedrijf, maar deze aanpak is evenzeer relevant voor veel andere sectoren. Waarom zou je de zaak laten openen met drie medewerkers als uit de cijfers blijkt dat er dan slechts beperkt omzet wordt gegenereerd? Laat één of twee medewerkers wat later beginnen. Bepaalde werkzaamheden kunnen wellicht even wachten.

Die mate van efficiëntie en kostenbesparing bereik je alleen met exact en real-time inzicht in je resultaten. Dat is een deel van het succes van OAMKB Drechtsteden en van de bedrijven die deze aanpak omarmen. Met slimme software zorgen Cor en zijn collega’s ervoor dat je iedere dag, ook in het weekend, weet hoe je ervoor staat. Niet alleen qua omzet, maar met alle relevante cijfers. Bijvoorbeeld: wil je aan het eind van een kwartaal weten hoeveel btw je moet afdragen? Dat gebeurt tegenwoordig niet meer op die manier. Je kunt de prognose, gebaseerd op de meest recente gegevens, dagelijks inzien als je dat wilt.

Procesgerichte automatisering als solide basis

Zijn bedrijf heeft de relevante processen om klanten up-to-date te houden voor maar liefst tachtig procent geautomatiseerd, vertelt Stapel. Dit onderscheidt hem aanzienlijk van veel branchegenoten. Bij hen ontstaan vaak pieken en drukte, bijvoorbeeld door het verwerken van kwartaalcijfers. Doordat OAMKB Drechtsteden alles direct verwerkt, is dat hier niet het geval. Systemen van relaties zijn, ongeacht de gebruikte softwarepakketten, te koppelen. Alles wordt direct verwerkt en gemonitord. Als er iets bijzonders opvalt, worden ondernemers daar meteen over geïnformeerd.

Het meedenken met relaties is een ander belangrijk aspect van het DNA van dit bedrijf. Cor: “Het houdt niet op bij het direct leveren van cijfers waarop je kunt sturen. We denken ook actief mee met onze klanten over hoe je een bedrijf verder ontwikkelt, bijvoorbeeld over reorganisaties, fusies, overnames of de verkoop van je onderneming.” Hij pretendeert niet al die kennis zelf in huis te hebben, maar werkt samen met specialisten en, indien nodig, juristen. Als accountant, fiscalist en financieel planner weet hij veel, maar niet alles. Bijblijven getuigt van vakmanschap, en voor specifieke vraagstukken de juiste experts inschakelen evenzeer.

De lat ligt hoog

Terug naar de state-of-the-art software waarmee OAMKB Drechtsteden werkt, en vooral naar het belang ervan. Het platform Yuki wordt hiervoor gebruikt. Niet alleen omdat het betrouwbaar en compatibel is, maar vooral omdat het voldoet aan de hoge eisen die Cor en zijn relaties stellen. Een ondernemer wil meer dan alleen actuele cijfers. Hij wil deze cijfers kunnen vergelijken met die van een week, maand of jaar geleden. Deze software biedt dat én meer. “Het is perfect te programmeren. We kunnen altijd maatwerk leveren en het systeem zelfs leren bepaalde handelingen geheel automatisch uit te voeren, als een ondernemer dat wenst.” Wie alles persoonlijk goed wil keuren kan dat, en wie niet gestoord wil worden door bepaalde zaken kan dat ook aangeven. Uiteraard met de wetenschap dat Cor en zijn team het systeem monitoren en ingrijpen als er ongebruikelijke zaken opvallen.

Tijd is geld, dus relevante informatie ook

Al die automatisering betekent niet dat de relaties van dit kantoor geen aanspreekpunt hebben. Integendeel, zelfs op zaterdag zitten hier mensen. Cor zelf is vanzelfsprekend vaak bij zijn klanten te vinden. Een deel daarvan bevindt zich in de regio, maar hij reist ook regelmatig naar andere delen van Nederland voor contact en gericht advies. “Momenteel zijn ICT en personeelstekorten dé grote uitdagingen. Zelfs bij dat laatste kunnen accurate cijfers je helpen,” zegt hij. Hij wijst op het eerdere voorbeeld over het efficiënt inzetten van beschikbare medewerkers. Wellicht heb je helemaal geen of in ieder geval minder nieuwe medewerkers nodig. “Meten is weten!”

De diensten van OAMKB Drechtsteden zijn voor iedere zichzelf respecterende ondernemer toegankelijk, ook financieel. “Er zijn natuurlijk goedkopere accountants en boekhouders,” klinkt het eerlijk. “Maar omdat we snel en efficiënt werken, zeer gerichte informatie aanleveren en onze adviezen, gevraagd of ongevraagd, niet apart berekenen, levert het altijd winst op.” Zelfs zaken als hypotheken of pensioenen neemt Cor mee als relaties dat wensen, ook als het privé-aangelegenheden en gezinsleden betreft.

Duidelijk en eerlijk

“Een ondernemer wil weten hoe zijn bedrijf ervoor staat. Dus wij zorgen ervoor dat de bijbehorende informatie altijd beschikbaar is en dat we er zijn wanneer dat nodig is. We maken goede afspraken met onze relaties over vaste tarieven en prijsafspraken, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.” Ondernemen moet leuk zijn én leuk blijven. Dat is waar dit accountantskantoor graag aan bijdraagt.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: