Optimaal beschermd tegen beknelling, met de oplossingen van KNAP Automation

Geplaatst op 18 oktober 2024

Sinds de oprichting in 2017 is KNAP Automation onder leiding van oprichter en eigenaar Peter Matze snel uitgegroeid tot een belangrijke speler in de markt voor veiligheidsoplossingen. Het bedrijf, gevestigd in Papendrecht, richt zich vooral op de ontwikkeling en levering van technische oplossingen die beknelling en andere gevaren kunnen voorkomen bij industriële machines, poorten en deuren.

In eerste instantie startte Matze als éénmansonderneming, maar al snel breidde het bedrijf uit en werd een groter pand noodzakelijk. “We zijn in juli van dit jaar van Sliedrecht naar een groter pand aan de Buitendijks in Papendrecht verhuisd, simpelweg omdat we meer ruimte nodig hadden om verder te groeien,” aldus Matze.

Breed toepasbaar

“We leveren vooral veiligheidsoplossingen voor situaties waarin beknelling kan optreden. Denk aan systemen voor lopende banden, schuifpoorten, roldeuren, en industriële machines zoals bakkerijapparatuur,” aldus Matze. De producten van KNAP worden onder andere gebruikt in parkeergarages, op industrieterreinen en zelfs in de luchtvaart. “Onze oplossingen zijn breed toepasbaar, van fabrieken en luchthavens tot zelfrijdende robots,” voegt hij toe.

Passende oplossingen

Hoewel KNAP Automation oplossingen biedt voor diverse sectoren, ligt de nadruk niet alleen op het leveren van hardware. “Het gaat erom dat we met de klant in gesprek gaan over het probleem en samen tot een passende oplossing komen. Soms adviseren we zelfs om niet bij ons te kopen, als we denken dat een andere aanpak beter werkt,” zegt Matze. Het bedrijf staat bekend om zijn klantgerichte benadering, waarbij niet de verkoop van producten centraal staat, maar het leveren van oplossingen.

Knelbeveiliging

Een belangrijk onderdeel van het aanbod van KNAP Automation is knelbeveiliging. Deze technologie voorkomt ongelukken door bewegende onderdelen van machines of poorten automatisch te stoppen zodra er een belemmering wordt gedetecteerd. “Onze systemen zijn relatief eenvoudig en bevatten weinig elektronica. Dat is juist hun kracht. Je hebt geen laptops of uitgebreide technische kennis nodig om ermee aan de slag te gaan; een multimeter en enige elektrotechnische kennis zijn vaak al voldoende,” legt Matze uit.

ASO Safety Solutions

KNAP Automation werkt als Competence Partner Center (CPC) samen met het Duitse ASO Safety Solutions voor de Nederlandse markt. “We zijn de exclusieve partner van ASO in Nederland, wat betekent dat we voor knelbeveiliging specifiek op deze markt gericht zijn,” zegt Matze. Daarnaast levert KNAP binnen de Benelux ook Protec-afschermingen, hekken die gevaarlijke zones afbakenen.

Robots en co-bots

Met de toenemende automatisering in de industrie ziet Peter Matze ook de vraag naar veiligheidsoplossingen voor robots en co-bots – collaboratieve robots – stijgen. “Iedereen wil tegenwoordig automatiseren en personeel besparen, vooral bij repetitief werk,” vertelt Matze. “Wij bieden oplossingen die robots en co-bots veiliger maken, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat een robot automatisch naar een veiligere modus schakelt zodra een mens de machine nadert.”

Blijven innoveren

Met een sterke focus op veiligheidsoplossingen en de intentie om verdere automatiseringsprojecten te ontwikkelen, blijft KNAP Automation in de toekomst een belangrijke rol spelen in de industrie. “We blijven innoveren, vooral op het gebied van veiligheid, maar we kijken ook naar nieuwe automatiseringsmogelijkheden,” benadrukt Matze.

www.knap.tech

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: