Sander van Beek van ABN AMRO ‘Tijdelijke woning kan woningbouw versnellen’

Geplaatst op 18 oktober 2024

Zoals iedereen wel weet kent Nederland een grote en urgente bouwopgave. Het lukt te veel mensen niet om een goede en betaalbare woning te vinden. Dit zorgt voor lange wachtlijsten en een extra hoge druk op de huisvesting. De situatie vraagt om actie.

Die actie vindt ABN AMRO onder meer in het stimuleren van tijdelijke en duurzame woningbouw. Sander van Beek, Corporate Banker Commercial Real Estate, praat ons bij.

Wat zijn momenteel de grootste uitdagingen binnen de bouwsector?

“Allereerst is dat de beperkte afgifte van bouwvergunningen door gemeenten of andere vergunningverlenende instanties. Die beperkte afgifte heeft allerlei oorzaken, zoals de complexiteit van de vergunningsafgifte, de nieuwe Omgevingswet, de capaciteit bij gemeentes en de vele mogelijkheden voor burgers om bezwaar te maken tegen bouwplannen. Hoe trager het bouwvergunningsproces verloopt, hoe langer het duurt voordat er daadwerkelijk gebouwd kan worden. En dat is een groot probleem, omdat er al zo’n hoge druk op de huisvesting staat.

Een andere zorg in de woningbouw zijn de huurrestricties die de overheid onlangs heeft opgelegd. In de basis hebben die restricties een heel nobel doel, namelijk de huurder beschermen met betrekking tot exorbitante huurverhogingen. Maar het effect daarvan is dat veel beleggers en ontwikkelaars afzien van nieuwe projecten, omdat ze het niet rond kunnen rekenen. Als de bovenkant, de huurprijs, een restrictie kent en de onderkant, zoals grond- en bouwkosten en duurzaamheidseisen, niet meer in verhouding staat, stappen veel ontwikkelaars en beleggers niet in. Het verdienmodel is dan te laag in verhouding met de te nemen risico’s.”

Wat kan een oplossing zijn om de woningbouw weer meer op gang te krijgen?

“Een van de zaken die kan bijdragen is tijdelijke woningbouw, oftewel sustainable living. Het gaat hierbij om woningen die sneller worden gebouwd én op tijdelijk beschikbare locaties kunnen worden geplaatst. Hierbij sta je woningbouw toe op bouwgronden die op termijn vergund gaan worden voor permanente woningbouw. In die tijdelijkheid, kun je meestal al binnen een jaar woningen opleveren aan allerlei doelgroepen, zoals arbeidsmigranten, studenten, maar ook middenhuurders. ABN AMRO ondersteunt plannen voor tijdelijke woningbouw en dat doen we niet alleen met het verlenen van leningen, maar ook met het inzetten van eigen vermogen.”

Waarom is zo’n tijdelijke woning zo snel te realiseren?

“Dit soort woningen worden modulair gebouwd; ze bestaan uit in de fabriek geproduceerde en geassembleerde units, zogenoemde modules. Op deze manier kun je de woningen snel opbouwen. Daarnaast kennen de woningen een hele lage CO2-uitstoot en dezelfde kwaliteit en comfort van permanente woningen. Wanneer er uiteindelijk gestart kan worden met permanente woningbouw, kunnen deze woningen ook weer makkelijk ergens anders geplaatst worden. Dit past ook bij de gewenste en nodige circulariteit van het gebruik van bouwmaterialen. Dit zie je zelfs terug in de materialen die gebruikt worden in de woningen zelf. Zo is het isolatiemateriaal van vlas in plaats van glaswol. Dat scheelt ook weer in de CO2-uitstoot en het gebruik van grondstoffen.

Het duurzame karakter van deze woningen past bij de duurzaamheidambities van ABN AMRO. Daarom ondersteunen wij duurzame projecten, zoals sustainable living, ook zo graag. We vinden duurzaamheid belangrijk, voor nu en toekomstige generaties. We willen graag omschakelen naar een meer duurzame samenleving, samen met onze klanten. En dit zie je dan ook terug in onze producten en diensten.”

Wat is een goed voorbeeld van een duurzaam product van ABN AMRO?

“Binnenkort zetten wij een nieuwe duurzaamheidslening in de markt. Deze verduurzamingsfaciliteit is ontworpen om onze klanten te helpen bij het financieren van de verduurzamingsopgave. Het biedt aantrekkelijke rentevoorwaarden, geen tot gematigde aflossingsverplichtingen en weinig aanvullende voorwaarden. We gaan hoger in onze bevoorschotting en kunnen de prijsstelling vaststellen. De faciliteit kan worden aangeboden voor investeringen die overeenkomen met de erkende maatregelen Energiebesparing van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het RVO. Na de investering dient de klant een nieuw energielabel te laten registreren. Op onze website en via onze andere kanalen, is hier binnenkort alles over te vinden.”

Wat zou je de markt en de politiek willen meegeven als het gaat om de woningbouw in Nederland?

“ABN AMRO staat open om met allerlei partijen, zoals gemeenten, ontwikkelaars en investeerders, in gesprek te gaan, om tijdelijke huisvesting mogelijk te maken.

Daarnaast doe ik een oproep aan de politiek om het eerder genoemde vergunningenbeleid te versnellen en te versimpelen. Economisch gezien doe je daar iedereen een plezier mee. Het is niet alleen wenselijk voor de toegankelijkheid van de woningmarkt voor de burger, maar ook voor de sociaalmaatschappelijke opgaven die we hebben, met bijvoorbeeld arbeidsmigranten, asielzoekers en politieke vluchtelingen. Uiteindelijk willen we iedereen een plek geven in onze maatschappij.”

Voor alle informatie over ABN AMRO zie www.abnamro.nl. Kijk voor toekomstbestendige en duurzame oplossingen om jouw bedrijf te laten doorgroeien op: doorpakken.abnamro.nl.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: