De energietransitie biedt tal van kansen voor de Nederlandse economie. Door te investeren in de productie, het transport en de opslag van duurzame energie, en het gebruik ervan in verschillende sectoren, kunnen ondernemers niet alleen bijdragen aan een duurzamere toekomst, maar ook profiteren van nieuwe economische mogelijkheden. Innovatie en samenwerking zijn hierbij sleutelwoorden.
Strategische onafhankelijkheid en groei
De energietransitie is, kort gezegd, de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Veel mensen denken bij het woord ‘energietransitie’ vooral aan het klimaat. Maar er is nog een belangrijk doel. Het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele energie, draagt namelijk bij aan de strategische onafhankelijkheid van Nederland. Daarnaast bieden de ontwikkelingen richting een groene economie mooie kansen voor ons bedrijfsleven.
Elektrificatie voor schonere processen
Elektrificatie speelt een cruciale rol in de energietransitie. Het houdt in dat we overstappen van energiebronnen die fossiele brandstoffen, zoals aardolie, kolen en gas gebruiken naar elektrische energie, opgewekt uit duurzame bronnen zoals wind, zon en waterkracht. Dit helpt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen (uit het buitenland) te verkleinen. Elektrificatie is essentieel in sectoren zoals transport, industrie en verwarming, waar het gebruik van elektriciteit kan leiden tot efficiëntere en schonere processen.
Productie van duurzame energiebronnen
De productie van duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie is daardoor een groeiende sector in Nederland. De bouw van onder meer windparken op zee en zonneparken op land creëert nieuwe banen en stimuleert innovatie. Zo profiteren bedrijven in de maakindustrie van de vraag naar nieuwe technologieën en materialen die nodig zijn voor de productie van windturbines en zonnepanelen. Maar ook op het gebied van data, advisering en onderhoud ontstaan kansen voor bedrijven om zich te specialiseren en te innoveren, wat kan leiden tot een sterke concurrentiepositie op de internationale markt.
Transport en opslag van energie
Een van de grote uitdagingen met hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind, is een stabiele levering. Want wat als de zon niet schijnt of de wind niet waait? Of juist als het aanbod op een bepaald moment groter is dan de vraag? Met goede opslagmogelijkheden kunnen fluctuaties in energieproductie worden opgevangen. Verschillende sectoren profiteren dan ook van de vraag naar infrastructuur om energie efficiënt te transporteren en op te slaan. Innovaties op dit gebied kunnen niet alleen de betrouwbaarheid van het energienetwerk verbeteren, maar ook nieuwe markten openen voor Nederlandse bedrijven. We hebben het dan onder meer over batterijen en groene waterstof.
Innovaties in batterijtechnologie
Met de opkomst van innovatieve batterijtechnologieën staan we aan het begin van een nieuw tijdperk in duurzame energie. Vooralsnog domineren lithium-ion batterijen de markt voor energieopslag. Ze worden gebruikt in alles, van mobiele telefoons tot elektrische voertuigen. Dit type batterijen heeft een hoge energiedichtheid, maar ze zijn gebaseerd op een vloeibare elektrolyt, wat ze vatbaar maakt voor oververhitting en waardoor ze eer relatief grote milieu-impact hebben. De markt kijkt daarom met interesse naar de ontwikkelingen rond ‘solid-state’ batterijen. Deze beloven een hogere energiedichtheid, langere levensduur en verbeterde veiligheid. Ook wordt er gewerkt aan het integreren van batterijopslag in slimme energienetwerken, wat zal leiden tot een efficiënter en duurzamer energiebeheer.
Groene waterstof
Een andere veelbelovende ontwikkeling binnen de energietransitie is groene waterstof. Groene waterstof wordt geproduceerd met behulp van duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Dit resulteert in een schone brandstof zonder CO2-uitstoot. Voor de Nederlandse economie biedt groene waterstof enorme kansen, vooral in sectoren zoals de zware industrie en de maritieme sector, waar elektrificatie moeilijk is. Groene waterstof is te importeren, maar het produceren van elektrolyse-apparaten voor groene waterstof op eigen bodem kan de strategische onafhankelijkheid van Nederland versterken, leiden tot nieuwe investeringen en banen, en Nederland positioneren als een koploper in de waterstofeconomie. Groot voordeel is dat het bestaande gasleidingnetwerk kan worden gebruikt voor het transport van waterstof.
(Regionale) innovatieprojecten en subsidies
Overheidsbeleid, subsidies en stimuleringsmaatregelen blijven de komende jaren cruciaal om nieuwe, duurzame technologieën toegankelijker en betaalbaarder te maken. Ben je als bedrijf ook actief op het gebied van de energietransitie, dan is het interessant om te kijken naar de ondersteuning die beschikbaar is, zoals de nieuwe regeling Investeringssubsidie maakindustrie klimaatneutrale economie (IMKE), die innovatieve bedrijven in de Nederlandse maakindustrie stimuleert om hoogwaardige groene technologie te produceren.
Ook in de Drechtsteden gebeurt al enorm veel op het gebied van de energietransitie, bijvoorbeeld in de bouw & installatie (PPS SCALE) en de binnenvaart (REFIT Alliantie) en ook op het gebied van waterstof zijn al veel partijen actief. Ben je als ondernemer geïnteresseerd in deelname aan innovatieprojecten, of wil je bijvoorbeeld weten welke subsidies er zijn of heb je specifieke vragen? Neem contact op met de Duurzaamheidsfabriek, bij deze regionale innovatiehub helpen ze je graag verder op weg. info@duurzaamheidsfabriek.nl | www.duurzaamheidsfabriek.nl
TRAINING WATERSTOF VOOR PROFESSIONALS
Waterstof is de sleutel tot duurzame groei. Daarom organiseert de Duurzaamheidsfabriek vanaf 14 januari 2025, in samenwerking met de HAN University of Applied Sciences en HyMatters een waterstoftraining voor professionals. Deze training biedt de ideale mogelijkheid om jezelf en je team in 6 weken voor te bereiden op de toekomst. Mis deze kans niet om deel uit te maken van de voorhoede van de energietransitie! In de training nemen we je mee door de gehele waterstofketen, van productie tot toepassing. Je leert niet alleen hoe waterstof past in een toekomstbestendige energiehuishouding, maar ook welke technieken, componenten en veiligheidsmaatregelen hierbij essentieel zijn. Bovendien behandelen we de belangrijkste wet- en regelgeving.