Herontwikkeling Westersingel 18-20 legt nieuwe verbinding tussen centrum en Oude Westen

Geplaatst op 8 januari 2025

De gemeente Rotterdam verkoopt het voormalig gemeentekantoor aan de Westersingel 18-20 aan FULLHOUSE. Het consortium, waarvan de projectontwikkelaar deel uitmaakt, won de tender met het plan ‘de Herwaert’ en mag deze locatie herontwikkelen. Het plan omvat woningen, voorzieningen en een prachtige tuin. Door een voetgangersverbinding wordt het aangrenzende wijkpark beter bereikbaar gemaakt.

Openbare verkoopprocedure

Voor de herbestemming van het gemeentelijk pand, organiseerde de gemeente Rotterdam een openbare verkoopprocedure. Naast een marktconforme prijs was de kwaliteit van het ontwikkelplan voor het pand en de omgeving een doorslaggevende factor in het selectieproces. Fakton en Ooms Makelaars hebben de gemeente begeleid in de selectieprocedure. ECHO Urban Design, Kraaijvanger Architects en Studio RAP maken als ontwerpers ook deel uit van het consortium.

Woningen en voorzieningen

Het consortium transformeert het gebouw naar 30 woningen, 540 m² kantoorruimte en 580 m² werkplaatsruimte. Hier gaat de keramiekwerkplaats van de Makerij zich vestigen. De plint van het gebouw de Herwaert wordt levendig en transparant met “de huiskamer’’ met achterliggende kantoorruimte en een ruime entreelobby voor de woningen. Op de tweede tot en met de vierde verdieping komen 22 woningen in het middensegment en 8 duurdere koopwoningen.

Wethouder Zeegers: “Met deze transformatie komen er woningen én vervullen we een lang gekoesterde wens: een nieuwe, sociaal veilige verbinding tussen het centrum en het Oude Westen. Met de groene Herwaerttuin en de doorgang naar het wijkpark maken we de stad letterlijk en figuurlijk toegankelijker voor bewoners en bezoekers. En natuurlijk prachtig dat we de bestaande constructies behouden en materialen hergebruiken; nieuwbouw en duurzaamheid gaan zo hand in hand en zijn daarmee een inspiratie voor toekomstige stedelijke ontwikkelingen.”

Wethouder Simons: “Rotterdammers die een ambacht beheersen en met hun handen mooie dingen creëren, moeten we koesteren. Ik ben daarom blij dat we met deze herontwikkeling, naast woningen en kantoorruimte, ook een werkplek bieden aan echte vaklieden. Hier wordt straks gewoond, gewerkt en geleerd in het hart van de stad.”

Transformatie met doorgang Westersingel

Ter hoogte van Westersingel 19 komt met de realisatie van ‘de Herwaert’ een nieuwe doorgang naar wijkpark Het Oude Westen, dat er pal achter ligt. De doorgang wordt door de toepassing van veel glas en 3D geprinte keramische tegels niet alleen herkenbaar, maar nodigt ook uit om een bezoekje te brengen aan de keramiekwerkplaats van de Makerij.

Pad naar Wijkpark Oude Westen

Het plan vervult een lang gekoesterde wens om een extra voetgangersverbinding te maken vanuit het centrum via het Wijkpark naar het Oude Westen. Momenteel kun je alleen gebruik maken van de drukke West Kruiskade en Nieuwe Binnenweg, omdat er in de 450 meter lange stedelijke wand geen doorsteken zijn. Het plan ‘de Herwaert’ doorbreekt deze barrière met een aantrekkelijke en sociaal veilige doorgang. Het pad door de Herwaerttuin vormt de verbinding tussen de groene Westersingel en het Wijkpark, zodat de natuur in de binnenstad beter toegankelijk is voor omwonenden en bezoekers en waarmee het wijkpark op meer momenten wordt geactiveerd en de sociale controle wordt vergroot.

Groene Herwaerttuin

De collectieve achtertuin is door de rijke beplanting en bomen groen van karakter en versterkt de ecologische structuur. In de tuin komt een transparant paviljoen met een extra entree naar de kelder van het hoofdgebouw waar door de Makerij keramiek workshops en cursussen worden gegeven en producten ook worden getoond. Een weelderige collectieve achtertuin met hoogteverschillen, een vijver voor waterberging en groene daken op het paviljoen en hoofdgebouw als groene ‘stepping stones’ moeten vogels, bijen en andere insecten aantrekken.

Duurzaamheid

Het plan behoudt de constructie van Westersingel 18 en 20. De houten constructie van Westersingel 19 wordt vervangen door een nieuwe constructie. Materialen uit het gesloopte pand worden elders in het plan hergebruikt. De komende maanden werkt het consortium het voorstel uit tot een definitief ontwerp. Start bouw staat gepland voor de tweede helft van 2026. Meer informatie is te vinden op Rotterdam.nl en op de website van Fullhouse Vastgoed.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: