Als veiligheid vanzelfsprekend is kost het geen tijd

Geplaatst op 4 april 2025

Het bieden van veiligheid op de werkvloer is niet alleen een verplichting voor werkgevers maar ook de basis voor zekerheid in de bedrijfsvoering. Het is vaak goed geregeld bij grote bedrijven maar ook het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) ontkomt daar niet aan. Daarom zijn ARBO advisering, opleidingen, certificering, training en begeleiding essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Veel ondernemers zien het als weer een stuk bureaucratie zegt Yvette Huijsmans. “Weer wat erbij, hoor je vaak. Toch maar wel doen want als je wacht op het eerste ongeluk ben je te laat en kan het een einde betekenen van je levenswerk.”

Je ziet pas het veiligheidsprobleem als het er is. Nick Vlot: “Er moet eerst iets gebeuren voor dat men wakker schiet. Het is dan wel te laat.” Op de markt is veel te vinden op het gebied van advisering en training op het gebied van veiligheid op de werkvloer. De kennis en ervaring zijn beschikbaar op vele fronten. Yvette Huijsman: “Veel ondernemers onderschatten het belang van het investeren in veiligheid. Het wachten tot het fout gaat, kan zelfs een groot bedrijfsrisico betekenen.” Voor Nick Vlot van de Vlot groep gaat het vooral om bewustwording. “Waar ligt het probleem en wat is er nodig omdat te tackelen. Is dat duidelijk dan kunnen we gericht adviseren. Dat kost tijd en geld maar dan weet je dat je een stuk zekerheid hebt.” Alle deelnemers geven een belangrijk advies mee. “Zorg ervoor dat je aantoonbaar bezig bent of bent geweest met veiligheid op de werkvloer. Doe je dat niet dan word je zeker verantwoordelijk gestel voor eventuele ongelukken en de gevolgen daarvan kunnen catastrofaal zijn”

Dodelijk of bijna dodelijk ongeval

Zonder goed veiligheidsbeleid ben je bij een ongeval tweezijdig getroffen. Henk Zeegelaar waarschuwt daarvoor. “Allereerst heb je te maken met een collega of medewerker die misschien wel ernstig gewond is geraakt of erger nog overlijdt als gevolg van een bedrijfsongeval. Dat geeft veel emotie en stress. Daarnaast komt de arbeidsinspectie op bezoek om te kijken of je iets te verwijten valt. Heb je niets geregeld dan ben je juridisch en strafrechtelijk in ieder geval aan de beurt. Dus zorg dat je kunt laten zien dat goed is nagedacht over veiligheid op de werkplekken. Dat voorkomt extra zorgen en ellende achteraf. Je kunt een goed Risico-Inventarisatie & Evaluatie plan en slimme software gebruiken om dat te bereiken.”

Elkaar aanspreken en bedrijfscultuur

Veiligheid moet vanzelfsprekend zijn maar komt niet vanzelf. Het moet bespreekbaar worden gemaakt binnen organisaties. Ronald Weeber ziet bij bedrijfsbezoeken dat veel zaken niet kloppen. “Afgesloten, niet te bereiken of niet makkelijk te openen nooduitgangen. Maar ook EHBO en BHV hulpmiddelen die niet juist of niet snel bereikbaar zijn. Ik moet af en toe mensen overtuigen iets te veranderen. Men voelt het niet aan of ziet het gevaar niet. Na aandringen passen ze gelukkig de gevaarlijke situatie aan.” Het gaat om een vanzelfsprekende kijk en continue toetsing van veiligheid ook door medewerkers zelf. Bij Sasaz van Gideon van Aalst hebben ze een kaartspel gemaakt om de medewerkers te betrekken bij de veiligheidsonderwerpen. “Het gaat om het betrekken van medewerkers en het bespreekbaar maken van veiligheidsaspecten. Medewerkers moeten onveilige situaties kunnen melden en er moet serieus werk worden gemaakt van signalen van onveiligheid. Er moet een veilige cultuur zijn om elkaar aan te spreken op onveilig gedrag.” Sazas verzekert en geeft advies op het gebied van verzuim. Daar worden ook eisen aan gesteld. Gideon geeft daarbij aan dat van de ondernemers die hij verzekert ook een aantal zaken worden verwacht. “Het is belangrijk om samen te werken met een arbodienstverlener en werkveiligheid serieus te nemen. Bedrijven die dit onderwerp negeren, lopen het risico op hoger verzuim. En daardoor ook op hogere kosten.”

Risico is nooit nul, het gaat om inzet

4Qualis levert ICT-oplossingen die innovatief en verantwoord risicomanagement mogelijk maken. Henk Zeegelaar: “We bieden een oplossing die tijd en geld bespaart, de kijk op veiligheidsmanagement verandert en de betrokkenheid van alle medewerkers vergroot. Als je het zo bekijkt, is het een soort digitale cultuurbewaker. Het systeem is gebaseerd op de interactie tussen mensen. In onze software vindt u standaard een overzicht van de risico’s en hun risicofactoren, de te nemen maatregelen en een volledige administratie van persoonlijke beschermingsmiddelen. De RI&E, Werkplekinspecties en Incidentmanagement modules zijn onderling verbonden. De software zorgt ervoor dat ondernemers tijdwinst, risicoverlaging en financieel voordeel ervaren. Je bent nooit zeker van je zaak, maar je moet beseffen dat je in het geval van aansprakelijkheid strafrechtelijk vervolgd kan worden. Als dat gebeurt, zul je nog verder van huis zijn.”

Geen bijzaak maar noodzaak

Tot slot kwam de veilige bedrijfsomgeving voor gasten en ingehuurde krachten aan de orde. Veel bedrijven hebben strikte veiligheidsvoorwaarden en handhaven die strak. Die hanteren een zero tolerance beleid. Veiligheid is daar ook een imago kwestie. Voor Nick Vlot is het belangrijk dat er een intrinsieke motivatie voor veiligheid is. “Het is nu in veel vooral kleinere organisaties een bijzaak maar wel geen noodzaak. Het moet daarom aan de voorkant geregeld zijn. Laat je daarbij helpen. Het scheelt veel tijd en frustratie later. Wij leiden bijvoorbeeld veel mensen op tot Bedrijfshulpverlener. Het hennen van een BHV is voor iedere werkgever een verplichting.”

Alle deelnemers waren het eens met elkaar. Als aandacht voor werkveiligheid vanzelfsprekend is kost het geen tijd en vermijd je bedrijfsrisico’s en verregaande aansprakelijkheid. Laat je hierbij helpen. Deskundigen inroepen om daarbij korte maar gedegen slagen te maken helpt je de bedrijfsvoering minder risicovol te maken. Dat is een hele zorg minder. Zorg er ook voor dat medewerkers mee kunnen denken en beslissen over veiligheidsbeleid. Je bent het meest gemotiveerd als jezelf zaken ontdekt en er invloed op hebt. Veiligheid wordt dan een onderdeel van de dagelijkse praktijk en vanzelfsprekender. Ondernemers kunnen bij het MKB van Yvette Huijsmans informatie krijgen over het ondernemerschap in het algemeen maar ook over veiligheid op de werkplek in het bijzonder. “Ze zijn van harte welkom en zetten ze graag op het pad van organisaties die ze daarbij kunnen helpen.”

Netwerken

Het rondetafelgesprek over veiligheid op de werkvloer betekende voor de deelnemers dat belangrijke informatie met elkaar gedeeld kon worden. Gideon van Aalst ziet dat contact tussen verschillende bedrijven en ondernemers kan helpen bij dit soort onderwerpen. “Bij Sazas vinden we het belangrijk om het MKB actief te ondersteunen met tips en advies rondom verzuim. We denken graag mee.” Yvette Huijsmans: “Ik heb vandaag gezien dat zelfs voor mijn eigen Stichting, MKB Rotterdam Rijnmond, nog het nodige valt te regelen. De rol van het informeren en samenbrengen van informatie is belangrijk ook om zelf ook up to date te blijven.” Henk Zeegelaar ziet dat bewustwording bij bedrijven vergroot kan worden als diverse disciplines meer samenwerken. Ronald Weeber is zich bewust van de vraag of bij zijn inhuur van ZZP’ers extra aandacht moeten worden gegeven aan de aansprakelijkheid bij ongevallen. “Dat is een punt dat vandaag mij aan het denken heeft gezet. Bij Katana Security gaat het juist over veiligheid. Daar mag geen twijfel over zijn. “Bij de Vlot groep gaat het om het geven van trainingen en certificering van medewerkers van organisaties die zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid. Nick Vlot: “We bieden ook graag onze diensten aan het MKB om werken veiliger te maken.”

In februari vond bij MKB Rotterdam een rondetafelgesprek plaats met organisaties die zich bezighouden met veiligheid op de werkvloer. Yvette Huijsmans van MKB Rotterdam Rijnmond, Ronald Weeber van beveiligingsbedrijf Katana Security, Henk Zeegelaar van softwarebedrijf 4Qualis, Nick Vlot van de opleidings- en certficeringsorganisatie de Vlot groep, en Gideon van Aalst van Verzuimspecialist Sazas spraken elkaar over arbobeleid, Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en aansprakelijkheid.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: