In 2014 werd Novar onder de naam Solarfields opgericht door Gerben Smit en Jelmer Pijlman. Als ontwikkelaar van grootschalige zonneparken groeide de onderneming snel. Een kleine tien jaar na dato legt het Groninger bedrijf zich als Novar verder toe op groene, slimme energiesystemen. Elvike Imelman legt uit welke oplossingen zoal worden geboden.
Het alsmaar veranderende energielandschap in Nederland brengt de nodige uitdagingen met zich mee, waar netcongestie er een van is. Dit is te omschrijven als een file op het elektriciteitsnet: de volledige capaciteit ervan is bereikt. “Dit maakt dat bedrijven niet kunnen uitbreiden of moeite hebben om hun processen verder te verduurzamen”, begint Imelman. Imelman zorgt vanuit haar functie als coördinator contentmarketing voor de teksten, beelden en branding binnen Novar. “Ik wil iets bijdragen aan de duurzame dag van morgen.”
Zoeken naar oplossingen
Meer dan honderd werknemers binnen het in Groningen, Rotterdam en Arnhem gevestigde bedrijf werken dagelijks hard aan het realiseren van groene energiesystemen. “Samen met netbeheerders, bedrijven en diverse partijen zoeken we continu naar oplossingen binnen de zakelijke markt. Onze groene energiesystemen dragen daaraan bij. Zo’n systeem bestaat uit verschillende assets die op een flexibele manier vraag en aanbod van duurzame energie samenbrengen. Dit gaat om grootschalige projecten die wij van A tot Z begeleiden, dus inclusief onder meer financiering, vergunningen, het technische plaatje, stakeholdermanagement, oplevering en beheer.”
Projecten
Om verder in te zoomen op eerdergenoemde projecten geeft Imelman aan wat er zoal is gerealiseerd of nog op de planning staat. “Zon zit in ons DNA. We zijn bekend en groot geworden door het ontwikkelen van grootschalige zonneparken, maar inmiddels beweegt de markt zich ook naar zonthermie, laadinfra, grid-oplossingen, batterijopslag en waterstofproductie. Zo werken we aan een waterstofproject bij zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen, waar een overschot aan zonne-energie wordt omgezet in groene waterstof.” En aan de noordkant van de stad Groningen komt het grootste zonthermiepark van Nederland. “Dit doen we samen met Warmtestad en gebiedsontwikkelaar K3. Simpel gezegd slaan zonnecollectoren de warmte van de zon op, waarmee we een deel van de stad Groningen van duurzame verwarming gaan voorzien.”
Vier Gigawatt in 2030
De ambities van Novar reiken ver. Het doel richting 2030 – een jaar waarin op Europees niveau veel duurzame doelen gerealiseerd moeten worden – is evident. “In 2030 willen we vier Gigawatt aan hernieuwde energie hebben verwezenlijkt. We zijn van oorsprong een Gronings bedrijf. Daar zit een bepaalde nuchterheid in, maar ook dat we ergens naartoe willen. De genoemde vier Gigawatt is vergelijkbaar met het equivalent van het gebruik van een miljoen huishoudens. Dat is gigantisch, maar wel het gedragen doel dat we voor ogen hebben.” Op eigen bodem is Novar marktleider op het gebied van groene energiesystemen. Ambities in het buitenland zijn er evenzo. “De energietransitie kent wat ons betreft geen landsgrenzen, omdat we heel wat moeten bereiken met elkaar. Dus ook daarin zijn we ambitieus, al zijn er momenteel nog geen concrete projecten. We zitten in een oriëntatie- en onderzoeksfase“, aldus Imelman afrondend.