De haven, industrie, zorg en IT – in bijna elke sector is er een tekort aan technisch en technologisch talent. De energietransitie, digitalisering en automatisering zorgen voor een enorme vraag naar goed opgeleide vakmensen, maar de instroom blijft achter. Matty van den Berg, ondernemer en medeoprichter van Watertalent, ziet dit probleem al jaren groeien.
“De tekorten zijn structureel. Bedrijven schreeuwen om technisch talent, maar als we jongeren niet vroeg genoeg laten kennismaken met technologie, kiezen ze simpelweg een ander pad. We kunnen niet wachten tot ze zich op de arbeidsmarkt melden, we moeten eerder beginnen.”
Van den Berg is één van de aanjagers van Stichting TechMission010, een experience waar jongeren op een interactieve manier techniek en technologie gaan ontdekken. Op de RDM-kade in Rotterdam zullen zij vanaf 2026 uitgedaagd worden in vijf meeslepende challenges, waarbij ze kennismaken met de energietransitie, circulariteit, cyber en data in de haven en logistiek, digitalisering, en techniek in de zorg. De experience van ruim 1.000 m2 biedt jaarlijks plek voor zo’n 20.000 bezoekers en richt zich op jongeren tussen de 10 en de 18. Zowel basisscholen als scholen vanuit het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo) hebben hun jarenlange deelname al toegezegd.
Investeer in talent, investeer in de arbeidsmarkt
“Maar dit kunnen we niet alleen,” benadrukt Sofie Roggeveen, programmamanager van TechMission010. “Om jongeren écht te enthousiasmeren en klaar te stomen voor de arbeidsmarkt, hebben we het Rotterdamse bedrijfsleven nodig. Bedrijven spelen een cruciale rol in het bieden van inspiratie, kennis en praktijkervaring. Alleen door samen te werken, kunnen we technologie in het toekomstig werkveld op een aansprekende manier overbrengen.”
Voor bedrijven is deelname aan TechMission010 meer dan alleen maatschappelijk betrokken ondernemen; het is een investering in hun eigen continuïteit. Door bij te dragen aan dit initiatief krijgen bedrijven direct toegang tot jong talent, vergroten ze hun zichtbaarheid onder toekomstige werknemers en bouwen ze actief mee aan de vaardigheden die de sector de komende jaren nodig heeft.
Zo zijn inmiddels het Havenbedrijf Rotterdam, Sterk Techniek Onderwijs Rotterdam (Techtown) en Elektrotechniek Plus de trotse launching partners van TechMission010. Met hun steun geven zij een krachtig signaal af: de toekomst van onze technologische sector begint bij het opleiden en inspireren van jong talent. Door hun bijdragen laten zij zien hoe techniek en technologie bijdraagt aan slimme, schone en sociale oplossingen. Voor zowel praktische als theoretische talenten – meiden én jongens – wordt de drempel verlaagd om te kiezen voor een technische studie en loopbaan.
“We zien steeds meer bedrijven die de noodzaak begrijpen om eerder in jong talent te investeren,” aldus Sofie Roggeveen. “Door samen te werken, kunnen we jongeren een realistisch beeld geven van de kansen en mogelijkheden binnen de techniek en technologie. Dit helpt hen om de juiste studie te vinden én te kiezen. We ervaren veel enthousiasme, zowel bij de scholen als van het bedrijfsleven.”
Samen bouwen aan de generatie van morgen
De boodschap van TechMission010 is duidelijk: zonder actie blijft het tekort aan technisch talent groeien.
“We kunnen niet blijven klagen over een tekort aan mensen als we zelf niet investeren in de instroom,” zegt Van den Berg. “TechMission010 biedt bedrijven een kans om concreet bij te dragen aan de toekomst van onze sectoren.”
Bedrijven krijgen de kans om onderdeel te worden van een innovatieve community die zich hard maakt om werkgeluk in sectoren zichtbaar te maken. Samen inspireren zij jongeren en laten hen kennismaken met technische vervolgstudies. “Dit is hét moment om mee te bouwen aan een nieuwe generatie tech-talent,” benadrukt Van den Berg.
Interesse gewekt?
Wil je meer informatie over het concept en de duurzame aanpak van TechMission010? Of sta je open voor een persoonlijke presentatie gericht op de toegevoegde waarde voor jouw bedrijf? Bel (010 – 311 8600) of mail (info@techmission010) voor een toelichting op de verschillende mogelijkheden om te participeren, van kleinschalig en laagdrempelig tot launching partner. Elke inbreng is nodig en welkom!