BTG is de branchevereniging voor IT & Communicatietechnologie. BTG is een B2B-platform en telt ruim 145 leden, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid en in de wetenschap. Binnen BTG levert dochterorganisatie BTG Services specifieke diensten en producten aan leden en klanten. In alle opzichten wordt er samengewerkt, zowel binnen BTG als bij BTG Services met partners. Deze partners, ook wel Solution Partners genoemd, lossen marktimperfecties op bij de BTG-leden. In gesprek met Petra Claessen, Voorzitter van BTG en Boardmember BTG Holding BV, over de laatste tech-ontwikkelingen in de wereld, de invloed hiervan op onze maatschappij en de rol van BTG hierin.
BTG werkt vanuit een jaarthema en voor 2025 is gekozen voor “Connecting Tech to Society”. Kun je het jaarthema uitleggen?
“We hebben bewust voor dit thema gekozen, omdat de huidige technologische ontwikkelingen cruciaal zijn voor ons als individu en voor de maatschappij in totaal. Wat we hierbij beslist niet uit het oog moeten verliezen is dat we een maatschappij zijn met normen en waarden. Als je dan stilstaat bij vraagstukken als behoud van natuur, klimaatbeheersing en respectvolle omgang met elkaar en met onze omgeving, dan mogen we verwachten dat de belangrijke technologische ontwikkelingen ook duurzaam en met respect voor privacy, ethiek en inclusiviteit zullen plaatsvinden.
Je ziet dat de Big Tech vanuit de VS ethiek- en privacyaspecten steeds meer loslaten. Het is daarom van belang, dat wij samen in Nederland en in de EU stevig op deze aspecten blijven hameren. BTG kan hier verbindend in optreden. Maar uiteraard heeft de overheid hierin ook een rol. De discussie rondom het gebruik van onder andere Facebook en Instagram is al lopende. De vraag doemt echter op: welk standpunt neemt de EU en onze overheid hierin?”
Hoe staat het met de rol en status van Europa als je kijkt naar dit soort onderwerpen?
“Ik haal hierbij graag het rapport van Mario Draghi aan, de voormalig president van de Europese Centrale Bank. Mario Draghi kreeg eerder van de Europese Commissie de opdracht om een rapport op te stellen met zijn persoonlijke visie op de toekomst van het Europese concurrentievermogen. De bevindingen van het verslag, dat vorig jaar verscheen, moeten gaan bijdragen aan het werk van de Europese Commissie voor een nieuw plan voor duurzame welvaart en concurrentievermogen van Europa. Het CPB rapport ‘The Future of European Competition’ met een doorkijk tot 2050, sluit daar naadloos op aan.
Draghi legt bij Europa de vinger op de zere plekken: het concurrentievermogen van de EU staat onder grote druk, we dreigen achterop te raken op het vlak van innovatie en concurrerende verduurzaming. Onze veiligheid, het beperken van geopolitieke risico’s en het minimaliseren van strategische afhankelijkheid wordt genoemd en Draghi pleit voor het veilig stellen van technologieën en grondstoffen. De interne markt moet verder integreren binnen de Europese context en daarbij komen de financiering, de governance en de regeldruk aan de orde. Met al deze facetten krijgen we ook in Nederland te maken.”
Hoe staat ‘Connecting Tech to Society’ in relatie tot de politieke ontwikkelingen in Europa en in de VS?
“Als we kijken naar de VS zien we dat het Umfeld met betrekking tot Tech to Society plots is veranderd. Allerlei invloeden zijn inmiddels merkbaar, zo ook met betrekking tot technologie en innovatie. Aannemelijk is dat de recente politieke invloed vanuit de VS zijn intrede doet in Europa. Neem bijvoorbeeld de Big Tech met onder andere Alphabet, Amazon, Microsoft, X en Meta. Allen hanteren ondoorzichtige algoritmes waarmee privacy-schendingen plaatsvinden. De Big Tech’s exploiteren ook de belangrijkste Clouds, waarmee Europa in een ongewenste afhankelijkheidspositie komt te verkeren. Banken, bedrijven en investeerders beginnen hun beleid aan te passen en schrappen tal van strenge regels die hun winstgevendheid raken. Dit gaat vaak ten koste van diversiteit en duurzaamheid. Grote banken en financiële instellingen stappen uit klimaatgroepen, waaronder het Klimaatakkoord van Parijs en gaan weer meer investeren in fossiele brandstoffen. Startups en hoofdkantoren verkassen naar de VS of verkassen binnen de VS naar ‘bedrijfsvriendelijkere’ staten.
Deze opportunistische ontwikkelingen, kunnen mondiale impact hebben en op tal van punten, zoals door Draghi genoemd, ook in Europa. Onder andere de concurrentiepositie, de verduurzaming, innovatiekracht, regelgeving, veiligheid en ook ons democratisch bestel kan beïnvloed worden.”
Wat zou Europa kunnen doen met betrekking tot Tech to Society?
“Haast maken met ontwikkeling van een eigen Cloud en uitgaan van je sterke positie. Europa zou meer samenwerking moeten zoeken en daarbij moeten streven naar een Atlantische alliantie met de VS. Daarbij moeten we blijven vasthouden aan het Digital Service Act (DSA) platform en steeds blijven benoemen dat DSA niet de vrijheid van meningsuiting beperkt, maar dat het wél een regulering op het gebruik van algoritmen voorstaat, door meer transparantie te eisen.
Vanuit Europa moet er blijvend geëist worden dat bedrijven op de EU-markt zich moeten houden aan onze nationale en EU-regels. Dit is van essentieel belang voor de EU-rechtstaat en beschermt ook de EU tegen manipulatie en buitenlandse inmenging via social media.
We moeten blijven communiceren en vasthouden aan de DMA (Digital Market Act) met Europese concurrentieregels voor de allergrootste digitale platforms, omdat het bedrijven en consumenten beschermt die deze platforms gebruiken.
En Europa zou kritisch moeten bezien waar de regelgeving op IT-gebied mogelijk te ver is doorgeschoten. Waar het kan zou de regelgeving vereenvoudigd moeten worden zonder de principes van onder andere duurzaamheid, democratie en veiligheid tekort te doen.”
Wat kan BTG doen binnen Europa en verder?
“We participeren in Europese en Global netwerken, zoals FNS, WITSA, EUWENA en INTUG.
Hierin werken en denken we actief mee. En we spelen ook een actieve rol op internationale events, zoals Mobile World Congress, Smart City Expo en CES (Consumer Electronic Show). We zijn dus zowel binnen Europa als daarbuiten actief met een sterk en groot netwerk.”
Welke betekenis heeft BTG binnen Nederland in 2025?
“In 2025 wil BTG een significant verschil maken! Naast het noemen van enkele speerpunten, wil BTG zich in 2025 meer en meer toeleggen op het aspect van belangenbehartiging voor onze leden en partners.
Dit doen we al door het organiseren van zogenaamde Consultatierondes op verzoek van EZ en het RDI. BTG wil ook meer opiniërend zijn op het vlak van IT & Communicatietechnologie, uiteraard in samenwerking met onze leden en partners. Ik zal verder nog enkele speerpunten noemen. Op ons initiatief is de BTG Peergroep Young Woman in Tech opgericht met als doel: diversiteit en inclusiviteit stimuleren. Thema’s tijdens masterclasses zijn onder andere AI, Smart Society en Private 5G/6G. BTG koppelt Young professionals aan Senior Tech professionals, dit ook vanwege de interactie en het leereffect, het delen van best practices met elkaar.
Daarbij organiseert BTG in september aanstaande voor het derde jaar weer het unieke concept van NL Tech Week op diverse locaties in ons land. Dit is een samenwerking van bedrijven en sprekers vanuit de diverse instellingen, zoals de overheid, wetenschap en onderwijs.
Verder zullen we onze beleidsvoornemens in 2025 met nog meer kracht neerzetten door het nemen van nieuwe initiatieven. Zoals ons initiatief van het BTG Kennisplatform, waar ICT’ers elkaar ontmoeten, kennisdelen en samenwerken. Een combinatie van strategisch advies, praktische ondersteuning met uiteraard de focus op innovatie. Op deze manieren wil BTG zich blijven inspannen om de verbindingen tussen maatschappij en Tech uit te bouwen, maar wel met waarde gedreven elementen zoals, ethiek en privacy. Vandaar ons jaarthema 2025 “Connecting Tech to Society.”
Meer informatie over BTG zie www.btg.org.