Met iedereen in Nederland heeft SPIE dezelfde uitdaging. Het bedrijf staat open om die te delen en met elkaar te bespreken. Jacco Saaman: “Wij willen tastbaar maken waar iedereen vandaag over praat. De uitdagingen waar we met z’n allen voor staan zijn velen malen groter dan men denkt. We kunnen ze prima aan als we over alle grenzen heen samenwerken, want gezamenlijk kunnen we het aan. Samenwerking is nu echt cruciaal. Ik ga voor die verbinding en nodig ondernemers in deze regio uit daar eens goed met elkaar over te praten.”
Multitechnisch dienstverlener SPIE zorgt dat Nederland blijft draaien. Een gewaagde uitspraak, die feitelijk klopt. Jacco Saaman is Business Development & Innovatie directeur van SPIE Nederland en geeft graag met zijn visie aan hoe we nu en straks samen kunnen zorgen dat de techniek, de methodes binnen grootschalige landelijke projecten door kunnen blijven gaan:
“SPIE is niet de enige met die belangrijke taak, maar wel een hele belangrijke. Wij zijn de verbinder van wat er nodig is en wat er beschikbaar is in de markt. Techniek maakt het mogelijk dat we veilig kunnen leven. SPIE is marktleider en ik werk met 7.000 medewerkers aan een gezonde, veilige en optimale leef- en leeromgeving. In Europa doen we dat met nog eens 50.000 collega’s. Ik zorg met mijn afdeling dat de nieuwe trends omgezet worden in innovaties en development richting sales. We blijven bij in de technologie en optimaliseren onze bedrijfsvoering zodat Nederland door kan.”
Samenwerking wordt belangrijker
Jacco: “Van overheid tot burger, van opdrachtnemer tot opdrachtgever, van werkgever tot werknemer, van startup tot grootbedrijf. Er is voor iedereen plaats om met elkaar samen te werken aan een beter land. Als we in Nederland echt samen gaan werken, wordt het mogelijk om de uitdaging van de maakindustrie, energiesector, luchthavens, infrastructuur, e-mobility, wegenbouw, openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, treinstations en eigenlijk alles van producent tot dienstverlening als een ecosysteem te zien. Zo doet SPIE dat in heel Europa.
Tegenwoordig zijn alle zaken zo met elkaar verweven dat elke aanpassing aan één aspect grote gevolgen heeft voor de rest. Als er een brug open of een sluis dicht gaat, stopt vrachttransport, stoppen leveringen en stokt verkeer en kom je later op je werk, school, thuis, ziekenbezoek, productielocatie en noem maar op. Idem dito als de stroom uitvalt.
De zaken samen oplossen zorgt voor betere oplossingsrichtingen en meer begrip voor het geheel. Als we de uitdagingen van vandaag niet individueel maar samen aangaan, realiseren we stappen die Nederland beter maken, in plaats van meer verdeeld, of meer concurrerend of minder begripvol. Samenwerken met oog voor elkaar brengt ons waar we allemaal willen komen in de energietransitie, biodiversiteit, watermanagement en cybersecurity.”
Dit gesprek is van iedereen
Jacco: “Veel mensen zien onze witte bussen rijden en hebben geen idee wat we doen. Ik vind het belangrijk dat iedereen weet waar wij mee bezig zijn. Eenvoudig omdat we er allemaal zo ongelofelijk veel mee te maken hebben. Ik wil dat mensen zeggen: ‘SPIE maakt zich druk waar ik me ook druk over maak.”
Het volle stroomnet en de stagnerende woningbouw zijn maar twee prangende vragen die knagen en schreeuwen om opgelost te worden. Mensen willen weten hoe dat zit. SPIE is dagelijks druk met bedenken en uitvoeren van oplossingen die het mogelijk maken om stroom te blijven leveren, om te bouwen, om te werken, om te kunnen leven. De problemen zijn klein bij de mensen thuis, iets groter in de wijk en levensgroot voor een heel land. Wij zien het groot en pakken het groot aan. Voor een individu lijkt het onoplosbaar maar op landelijk niveau maken wij het beheersbaar.
Vergis je niet. Nederland heeft in Europa een voorbeeldfunctie. We verdienen ons geld met het effectief, efficiënt en consistent inregelen van processen die steeds duurzamer worden. Met die inzet en betrokkenheid behouden wij onze hoge posities op de wereldmarkten. Ons land speelt niet voor niets een hoofdrol in internationale sectoren als weg- en waterbouw, voedsel, fijnmechanica, chipindustrie,
meet- en regeltechniek en noem maar op. Nederlanders hebben de reputatie problemen direct aan te pakken en op te lossen. Met diezelfde insteek moeten we nu met ons eigen land aan de slag.”
Innovatie is continue verbetering
Jacco: “Nederland is een keten van betrokkenen, van mensen van bedrijven die met elkaar aan die duurzaamheid en groene economie bouwen. Als je bekend bent met de geschiedenis van een land of een omgeving, zal de geschiedenis zich niet herhalen. Als je slim bent, bouw je voort op wat de geschiedenis je heeft geleerd. Volgens dit principe verbeter je continu. SPIE ziet dit en zit er middenin.
Omdat we het zien, delen we de ervaring en delen we de kennis. We helpen elkaar met nieuwe inzichten. Innovatie is continue verbetering en dus verandering: het is ons vak. Juist vanwege die schat aan ervaring willen we verbinden met elke partij die we kunnen helpen om stappen te zetten op weg naar nog beter. Het liefst met de mensen die er ook zo over denken. Die kunnen bij SPIE terecht of met ons samenwerken via hun eigen werkgever of als partner / leverancier.
Ik ben daar uitgesproken in omdat er zo een dialoog ontstaat die je van koffietafel tot directiekamer en van barbecue tot werkvloer kunt voeren. Dit levert hoop, verwachting, inzicht en betrokkenheid op. Met die energie kunnen we dan aan de slag.”
Verder praten of meer lezen? Neem dan gewoon contact met me op via SPIE.